Spółdzielnia powstała w 2014 roku dzięki współpracy pięciu gmin: Kawęczyn, Przykona, Brudzew, Turek oraz Miasta Turek i zatrudnia aktualnie 17 osób, w tym długotrwale bezrobotnych. Spółdzielnia prowadzi Bar Mleczny w Turku i serwuje posiłki zarówno na miejscu, jak i na wynos (usługa cateringowa).
Ponadto zajmuje się również organizacją imprez okolicznościowych (od dekoracji, po catering i obsługę) w swoim lokalu, który zapewnia miejsce aż 50 osobom. Jednym z kluczowych celów spółdzielni jest kształtowanie zdrowych nawyków żywieniowych, szczególnie w odniesieniu do tych najmłodszych konsumentów – dzieci i młodzieży.
Spółdzielnia wyróżnia się wysokiej jakości kuchnią bez konserwantów, wspierając lokalny biznes, wytwarzają dania tradycyjne, w których potrawy są dostosowane do preferencji żywieniowych klientów. Spółdzielnia prowadzi również sprzedaż swoich wyrobów, m.in. kiszonek, konfitur, soków, powideł czy chleba – wyłącznie na zakwasie.

Spółdzielnia dba również o wzmacnianie zielonych kompetencji wśród pracowników i społeczności lokalnej. Działania te są dostosowane do potrzeb grup docelowych tj. pracownicy spółdzielni szkoleni sią w celu zdobycia praktycznych kompetencji m.in. unieszkodliwiania szkodliwych odpadów czy oszczędzania energii, menadżerowie uczą się jak znaleźć innowacyjne zielone technologie w tym źródła finansowania, natomiast społeczności lokalnej oferowane są zajęcia edukacyjne dotyczące m.in. segregacji odpadów czy warsztaty ze zdrowego żywienia dla uczniów i uczennic szkół z gmin ościennych.
Spółdzielnia cały czas się rozwija, stawia sobie długofalowe cele m.in. planuje budowę własnej bazy przetwarzania odpadów w tym biokompostowników, co w dłuższej perspektywie przyczyni się nie tylko do ochrony środowiska, ale również do obniżenia cen usług.
ul. Kączkowskiego 6,
62-700 Turek
www.powrocisztu.pl